Jag och syrran åkte till Runde i hopp om att få en fantastisk resa. Vi bilade dit från Värmdö i Stockholms skärgård via Värmland till Lillehammer där vi sov en natt. Resan till Lillehammer tog 9,5 timmar så vi var ganska trötta när vi kom fram.  Dagen efter åkte vi tidigt vidare till Runde. En mycket vacker resa redan när vi kom in i Norge. Fantastisk natur. Den etappen tog nästan  8 timmar.  Vi hade bokat en lägenhet på Runde Miljösenter med utsikt över havet. Mycket fint. Det visade sig att de hade bokat en lägenhet för 5 personer då det inte fanns något annat. Jättefin lägenhet med stort kök/allrum, sovrum och mycket fint badrum.

Vi hade bokat 4 nätter och såg verkligen fram emot att få gå upp på berget på kvällen när vi kom fram. Tyvärr var vädret bedrövligt. Styv kuling, dimma och skitkallt! De höll i sig i fyra dagar! Första kvällen hade vi alldeles för mycket kläder på oss när vi gick upp för berget vilket betydde att när vi kom upp och satte oss ner i blåsten så var vi blöta. Inte kul att sitta flera timmar med blöta kläder i styv kuling! Vi vågade inte heller gå så nära kanten med risk för att blåsa ner. De resterande dagarna hade vi lite kläder på oss när vi gick upp och så bytte vi om till torra kläder sedan. Skönt.

Tyvärr kom det bara någon enstaka fågel upp på berget utan de höll sig nere vid vattnet i stort sett de första fyra dagarna. Vi blev otroligt besvikna! Hade trott att jag skulle komma hem till lägenheten full med bilder som jag kunde rensa men jag öppnade inte min dator på fyra dagar!

MEN, så kom femte dagen!! Solen tittade fram och det mojnade!! Vi tog då en båttur med med Johan Runde runt vilket var mycket trevligt.

Vi såg havsutter vid två tillfällen. Så kul! Har aldrig sett en utter in real life!

havsutter
Fota fåglarna från båten var väl ingen höjdare tycker jag. Hade alldeles för liten zoom, 200mm kommer man inte långt med.  Lunnarna och de andra fåglarna blev bara små prickar på vattenytan.

lunnefågela

 

Havsörn hade vi några stycken  men även här hade jag velat ha större objektiv.

havsörn

 

 

 

tordmule

Det blåste en del när vi kom runt fyren men jag är van vid sjön så det var inga problem.

När vi sedan kom tillbaka gick vi upp på berget och denna gång och denna gång kom äntligen fåglarna in!!!!! Från början fotade jag med automatisk skärpa men tycket inte att kameran (canon 5d mark III, 200 mm/2.8 ) hängde med, fick helt enkelt inte någon skärpa på de första 15 bilderna. Grymt besviken! Gick då över till manuell skärpa och då gick det bättre. Syrran hade en 7D mark II och hon körde automatiskt och det gick mycket bättre. Kanske var det skit bakom spakarna för min del, men som sagt, fungerade mycket bättre att köra manuell skärpa som jag var van vid. Är lite imponerad faktiskt att jag fick så pass bra skärpa på en del bilder.   Jag körde handhållet så på slutet var jag helt slut i armarna och i handlederna. Men, vad roligt vi hade!!

lunnefågel på ingång

 

lunnefågel landar i solen

 

lunnefåglar snackar skit

 

lunnefågel i luften

 

lunnefågel på tvären

 

lunnefågel sträcker sig

 

lunnefågel inför landning

 

lunnefågel porträtt

Här finns det lite fler bilder www.beethalin.se/puffins